BOND VAN SCHUTTERIJEN MAAS EN KEMPEN
  • Theorie
    • De Bond >
      • Ontstaan en Werking
      • ... als onderdeel van
      • Logo
      • Bestuur
      • Contact
    • De Schutterij >
      • Geschiedenis en Onderdelen
  • Praktijk
    • Agenda
    • Activiteiten
    • Downloads (optochtvolgorde, reglementen, ...)
    • Uitslagen
  • Wie en Wat
    • Leden
    • SjötteBengels
  • Fotogalerij
    • Foto's 2022
    • Foto's 2019
    • Foto's 2018
    • Foto's 2017
    • Foto's 2016
    • Foto's 2015
    • Foto's 2014
    • Foto's 2013
    • Foto's 2012
    • Foto's 2011
    • Foto's 2010
    • Foto's 2009
    • Foto's 2008
    • Foto's 2007
    • Foto's 2006
    • Foto's 2005
    • Foto's 2004

Activiteiten

Bondsschuttersfeest of kortweg Bondsfeest

Jaarlijks worden er enkele bondsfeesten georganiseerd bij de schuttersbond Maas en Kempen.  Volgens een beurtrolsysteem organiseert elke lid-schutterij op die manier iedere 4 á 5 jaar een bondsschuttersfeest.  Bij zo'n organisatie komt heel wat kijken en de organiserende schutterij heeft dan ook de handen vol.  Het feest zelf is de bekroning voor de vele inspanningen.

​Een bondsfeest wordt om 13u45 geopend door het hijsen van de vlag temidden van een cirkel van verzamelde vaandeldragers.  Na de openingstoespraak van de voorzitter voegen de vaandeldragers zich bij hun schutterij waarna de optocht kan vertrekken.

De optocht

Foto
​De optocht vertrekt altijd om 14 uur vanop de feestweide en is maximaal 2 km lang.  In het parcours is er een defilé voorzien alwaar de genodigden van het bondsschuttersfeest - schepenen, burgemeester, sponsoren en andere hoogwaardigheidsbekleders - plaats kunnen nemen.
Elke schutterij dient met 12 man en de commandant aan de optocht mee te doen op straf van boete.  Het koningszilver (vogel) moet meegedragen worden evenals de trom, het vaandel en herkenningstekens van de schutterij.  
De deelnemende schutterijen worden tijdens de optocht beoordeeld aan de hand van hun categorie.  Een schutterij is ingedeeld als 'Gilde exercitie' of als 'Belgische exercitie', afhankelijk van hun uniformering.  De onderdelen waarop zij worden beoordeeld door externe juryleden zijn onder andere 'Mooiste geheel' of 'Beste commandant'.  Voor elk wedstrijdonderdeel is er per categorie een prijs voorzien.
De optocht eindigt terug op het feestterrein en wordt daar ontbonden. De konings- en keizerparen, vaandeldragers, marketentsters en hofdames begeven zich dan naar het wedstrijdterrein.  Op de muzikale noten van de plaatselijk fanfare defileren de konings- en keizerparen, vaandeldragers, marketentsters en hofdames een laatste maal langs de genodigden. De marketensters bieden hen een hapje en een drankje aan.

De nevenwedstrijden

​Na de optocht beginnen op de feestweide de zogenaamde nevenwedstrijden.  Er zijn schoonheidswedstrijden voor hofdames, marketentsters en koninginnen maar ook voor keizers- en koningsparen. Muziekkorpsen en trommelaars laten zich horen tegenover een muziekjury terwijl vendeliers hun kunsten kunnen laten beoordelen door andere vakkundige juryleden.

De schietwedstrijd

Foto
​Schieten met de Limburgse buks is toegestaan vanaf een leeftijd van 16 jaar. Daarom wordt er op een bondsfeest speciaal voor de jeugdige schutters een individuele wedstrijd met de windbuks ingericht. Vanaf het moment dat een jeugdlid de windbuks zelfstandig kan hanteren, mag hij of zij deelnemen aan de schietwedstrijd met de windbuks.  Een jeugdlid wordt ingedeeld in één van deze 3 categorieën : jeugd C voor de -10-jarigen, jeugd B voor diegenen die 10, 11, 12 of 13 jaar oud zijn en jeugd A voor de 14- en 15-jarigen. Bij het inschieten horen er door elk jeugdlid 9 bölkes afgeschoten te worden. Diegenen die alle punten afhaalden, gaan door naar de kaveling. Er wordt bij de jeugd gekaveld totdat er een winnaar overblijft. Voor de beste schutters van elke categorie - jeugd A, jeugd B en jeugd C -worden er geldprijzen voorzien
Voor de schietwedstrijd met de buks schiet elke schutterij met ploegen van 6 personen. In de A-ploeg worden de allerbeste schutters afgevaardigd. De overige ploegen worden samengesteld met andere schutters. Zo kan een schutterij een A-, B-, C-, D- en zelfs een E-ploeg opstellen al naargelang van het aantal leden van de schutterij.
 
Iedere schutter schiet per ronde 3 bölkes af. Lukt dat voor de zes schutters uit een ploeg drie keer, dan mag die ploeg kavelen. Om het inschieten dus goed door te komen, moet de ploeg in eerste instantie 54 bölkes naar beneden halen.  Wanneer er tijdens het inschieten wordt gemist door één of meerdere schutters uit een ploeg, dan is het onzeker of die ploeg door mag naar de kaveling.  Alles is dan afhankelijk van de resultaten van de andere ploegen van de andere deelnemende schutterijen.  Missen tijdens het kavelen betekent in de meeste gevallen wel dat de ploeg kan inpakken.  Maar ook daar is nog veel afhankelijk van de resultaten van de andere ploegen en de volgorde van het gemiste bölke.  ​Alle rake schoten en missers worden genoteerd door een optekenaar.
 
De schutters van een ploeg schieten steeds in dezelfde volgorde en zij schieten de bolletjes op de hark af van boven naar onder en van buiten naar binnen zonder er ook maar één over te slaan. Een ploeg mag verder kavelen zolang er geen missers zijn.
 
Voor de ploegen die het langst zonder missers blijven, wordt er een geldprijs voorzien.
Op het einde van een bondsfeest worden alle uitslagen van de optocht-, neven- en schietwedstrijden bekend gemaakt. Ook de zogenaamde dagprijs wordt dan uitgereikt aan de schutterij die de beste totaalscore had in de schietwedstrijd en in de optocht.

Erekruisschieten

De zaterdag volgend op een bondschuttersfeest organiseert de schutterij die het bondsfeest had, een erekruisschieting . Iedere schutter die op zondag in een zestal meeschoot, kan hieraan deelnemen.  Het erekruis is een onderscheiding die een schutter verdient, indien hij op de erekruisschieting 102 rake schoten doet.

Ook jeugdigen kunnen met de windbuks een erekruis schieten. Zij hoeven geen 102 rake schoten te doen. Het aantal schoten dat door hen afgehaald moet wordenn is afhankelijk van hun leeftijd.

Het bondskoning- en prinsschieten

​Iedere schutterij houdt jaarlijks binnen de eigen vereniging een koningsschieting.  Jaarlijks wordt ook een koningsschieting van de bond van schutterijen Maas en Kempen georganiseerd. Tot 2003 gebeurde dit om de twee jaren. De koning van elk van de aangesloten verenigingen mag deelnemen aan deze wedstrijd. Het verloop van de schieting is dezelfde als bij de eigen vereniging.
Sinds 2011 wordt er ook voor de jeugd iets georganiseerd : het prinsschieten wordt gedaan met de windbuks. Deelnemen kan indien de leeftijd van 16 jaar nog niet werd bereikt.

Rangschikking Bondskoning

1991 - René Maesen van Sint-Martinus Niel-bij-As
1993 - Hubert Steijvers
1997 - Johan Janssen van Sint-Servatius Raam
1999 - Hendrik De Backers
2001 - Jaak Craeghs
2003 - René Joosten van Sint-Martinus Grootbeersel
2004 - Jozef Jansen
2005 - René Joosten van Sint-Martinus Grootbeersel
2006 - Ludo Steyfkens
2007 - Patrick Biesmans
2008 - Valère Housen
​2009 - Peter Jame
​2010 - André Evens
2011 - Anita Perceval
2012 - Dominiek Jacobs
2013 - Jaak Kenis van Sint-Catharina Beek
2014 - Johan Breukers van Sint-Martinus Kinrooi
2015 - Patrick Vanclooster van Sint-Amandus Opglabbeek
​2016 - Jean Van Eygen van Sint-Servatius Raam

2017 - Luc Bielen van Sint-Sebastiaan As
​2018 - Marc Hendrickx van Sint-Harlindis&Relindis Ellikom

2019 - Kris Kerkhofs van Sint-Joris Kaulille
Foto

Rangschikking Bondsprins

2011 - Annick Ulenaers
2012 - Jany Evens van Sint-Martinus Grootbeersel
2013 - Jany Evens van Sint-Martinus Grootbeersel
2014 - Jany Evens van Sint-Martinus Grootbeersel

2015 - Lars Bosmans van Sint-Dionysius Opoeteren
2016 - Tom Jacobs van Sint-Dionysius Opoeteren
​2017 - Sven Baens van Sint-Hubertus Manestraat
2018 - Lowie Lenaerts van Sint-Harlindis&Relindis Ellikom
2019 - Fleur Malfait van Sint-Martinus Kinrooi
Hiernaast Jany Evens bij zijn huldiging in 2015  
Foto

Het Oud Limburgs Schuttersfeest of O.L.S.

​Het Oud-Limburgs Schutterfeest of O.L.S. kent een traditie van ruim 130 jaar.
De oorsprong ligt bij het eerste Maasoverschrijdend schuttersfeest: het "Groot Internationaal Schuttersfeest". Opvallend daarbij was de eer die de winnaar te beurt viel: die mocht het grote schutterfeest voor de twee Limburgen het daaropvolgende jaar organiseren. Het duurt echter nog tot in 1906, voor de naam Oud-Limburgs Schutterfeest opduikt.

D'n Um

Het grootste cultuur-historisch evenement van beide Limburgen is een wedstrijd tussen meer dan 160 schutterijen.  Meer dan 10.000 schutters zorgen voor een grandioos spektakel.  Tijdens de optocht worden de schutterijen door een vakjury beoordeeld op 60 verschillende onderdelen.
 
Natuurlijk blijft het belangrijkste onderdeel van het hele gebeuren de schietwedstrijd.  Elke schutterij neemt deel met één zestal, dat een heroïsche strijd aangaat met de andere schutterijen.  Uiteindelijk blijft de sterkste ploeg over. Die mag de fel begeerde hoofdprijs, "d'n Um" (het bronzen beeldje dat de broederlijkheid van het O.L.S. weergeeft) in ontvangst nemen. De schutterij staat dan voor een gigantische uitdaging: de organisatie van het O.L.S. in het volgende jaar.
Foto
Foto

Oorsprong

Aanvankelijk deden maar enkele schutterijen mee aan de schietwedstrijd.  Die kwamen voornamelijk uit het gebied Neeroeteren - Kessenich - Neeritter. Vroeger mochten de schutterijen met zoveel drietallen aantreden als ze wilden.  Maar uiteindelijk gaf dit teveel moeilijkheden, want schutters van verschillende schutterijen organiseerden zich, om op die manier het O.L.S. naar hun dorp te halen.
 
Tot 1926 schoot men met drietallen.  Vanaf dat jaar schoot men met zestallen en men probeerde elke schutterij met slechts één zestal te laten deelnemen. In het begin was alleen het schieten belangrijk. Geleidelijk aan veranderde die gedachtegang en werd er ook meer aandacht besteed aan de "folklore".
 
In 1927 organiseerde schutterij Sint-Catharina Stramproy het O.L.S. op een totaal nieuwe manier en met een vernieuwd reglement. Dit leidde in 1937 tot de oprichting van de Oud- Limburgse Schuttersfederatie.  Officieel was de benaming "Federatie van in Nederlandsch en Belgisch Limburg gevestigde Bonden van Schutterijen, Schietverenigingen en Broederschappen".
 
Tot 2002 konden vrouwen niet aantreden op een O.L.S.  Sinds 2002 kunnen vrouwen, indien hun schutterij dit toelaat, meeschieten voor d'n Um.

Rangschikking

​1876 - Kessenich(B) St. Martinus
1877 - Neeroeteren (B)
1878 - Kessenich (B) St. Martinus
1879 - Grevenbicht Heilig Kruis
1880 - Haelen St. Anna
1881 - Neeroeteren (B)
1882 - Neeritter St. Lambertus en St. Remigius
1883 - Haelen St. Anna
1884 - Buggenum St. Aldegundis
1885 - Neer Schutterij van het H. Sacrament
1886 - Haelen St. Agatha
1887 - Horn St. Martinus
1888 - Molenbeersel (B)
1889 - Heythuysen St. Nicolaas
1890 - Neeritter St. Remigius
1891 - Heythuysen St. Nicolaas
1892 - Neeritter St. Lambertus en St. Remigius
1893 - Stramproy St. Antonius en St. Catharina
1894 - Heythuysen St. Nicolaas
1895 - Neeritter St. Remigius
1896 - Grathem St. Severinus
1897 - Beegden St. Sebastianus
1898 - Echt St. Petrus en Paulus
1899 - Born St. Martinus
1900 - Neeritter St. Lambertus en St. Remigius
1901 - Born St. Martinus
1902 - Heythuysen St. Nicolaas
1903 - Nunhem St. Servatius
1904 - Haelen St. Anna
1905 - Nunhem St. Servatius
1906 - Buggenum (NL)
1907 - St-Odiliënberg Prins Hendrik
1908 - Melick St. Andreas
1909 - Echt St. Landricus
1910 - Neer Oranje Schutters
1911 - Roermond St. Christoffel
1912 - Herkenbosch St. Sebastianus
1913 - Horn St. Martinus
1914 - Wessem St. Joris
Foto
​1919 - Santfort St. Anna
​1920 - St-Odiliënberg Prins Hendrik
1921 - Vlodrop St. Martinus
1922 - Neer Oranje Schutters
1923 - Linne St. Martinus
1924 - Tegelen St. Hubertus
1925 - Leveroy St. Barbara
1926 - Montfort St. Urbanus
1927 - Stramproy St. Catharina
1928 - Tegelen St. Hubertus
1929 - Maalbroek Wilskracht
​1930 - Obbicht St. Willibrordus

1931 - Baarlo St. Antonius
1932 - Wessem St. Joris
1933 - Baarlo St. Antonius
1934 - Montfort St. Urbanus
1935 - Wessem St. Joris
​1936 - Beesel St. Georgius
1937 - Krawinkel-Geleen St. Antonius
1938 - Neeritter St. Lambertus
1939 - Tegelen St. Martinus
Foto

1947 - Santfort St. Anna
1948 - Wessem St. Joris
1949 - Heythuysen St. Nicolaas
​1950 - Asenray St. Martinus
1951 - Horn St. Martinus
1952 - Rotem St. Monulphus en Gondulphus
1953 - Beesel St. Georgius
1954 - Margraten St. Sebastianus
1955 - Meijel St. Willibrordus
1956 - Oler St. Petrus
1957 - Beesel St. Georgius
1958 - Oirsbeek St. Lambertus
1959 - Boukoul Oranje
1960 - Limbricht St. Salvius
1961 - Leveroy St. Barbara
1962 - Kaulille (B) St. Joris
1963 - Leveroy St. Barbara
1964 - Limbricht St. Salvius
1965 - Tegelen St. Hubertus
1966 - Stramproy St. Catharina
1967 - Tegelen St. Hubertus
1968 - Leveroy St. Barbara
1969 - Molenbeersel (B) St. Lambertus
1970 - Louwel (B) St. Lambertus
1971 - Kinrooi (B) St. Ambrosius
1972 - Ubachsberg St. Hubertus
1973 - Eys St. Sebastianus
1974 - Wijlre St. Maternus
1975 - Oirsbeek St. Lambertus
1976 - Ool-Herten St. Michaël
1977 - Niel-bij-As (B) St. Martinus
1978 - Schaesberg St. Hubertus
1979 - Voerendaal St. Sebastianus
1980 - Ubachsberg St. Hubertus
1981 - Dorne (B) St. Sebastiaan
1982 - Beesel St. Georgius en St. Sebastianus
1983 - Eys St. Sebastianus
1984 - Maasmechelen (B) St. Monulphus & Gondulphus
1985 - Dieteren St. Stephanus
1986 - Stramproy St. Catharina
1987 - Kinrooi (B) Kon. St. Martinus
1988 - Grote-Brogel (B) St. Sebastiaan
1989 - Niel-bij-As (B) St. Martinus
​​1990 - Schaesberg St. Hubertus

1991 - Brunssum St. Gregorius de Grote
1992 - Kelpen-Oler St. Petrus
1993 - Koningsbosch St. Joseph
1994 - Stokkem (B) St. Elisabeth
1995 - Voerendaal St. Sebastianus
​
1996 - Bocholt (B) St. Laurentius
1997 - Kaulille (B) St. Joris
1998 - Kinrooi (B) St. Martinus
1999 - Reuver St. Barbara
2000 - Baarlo St. Antonius en St. Petrus
2001 - Boshoven-Weert St. Oda
2002 - Ellikom (B) St. Harlindis en St. Relindis
2003 - Kessenich (B) St. Martinus
2004 - Opglabbeek (B) St. Amandus
2005 - Wessem St. Joris
2006 - Stramproy St. Catharina
2007 - Nederweert St. Antonius
2008 - Opoeteren (B) St. Dionysius
2009 - Neer St. Sebastianus
2010 - Grubbenvorst St. Jan
2011 - Stokkem (B) St. Elisabeth
2012 - Ellikom (B) St. Harlindis en St. Relindis
2013 - Stramproy St. Antonius
2014 - Grevenbicht/Papenhoven Eendracht
2015 - Maasniel St. Urbanus
2016 - Maasmechelen (B) St. Monulphus & Gondulphus
2017 - Merkelbeek St. Johannes & Clemens
2018 - Raam (B) Sint-Servatius

Het Limburgs Dames Schuttersfeest of L.D.S.

In 1992 organiseerde schutterij Sint-Agatha Haelen een schuttersfeest waaraan alleen dames mochten deelnemen.  Dit schuttersfeest werd een succes. In het daaropvolgende jaar stond dit schuttersfeest op de agenda als 'Limburgs Dames Schuttersfeest' (L.D.S.).  In het begin verliep de medewerking wat stroef.  Oudere bestuurders zagen een schuttersfeest voor dames niet zitten.  Het openstellen van het Oud-Limburgs Schuttersfeest voor dames vond evenmin gehoor.  Door het alsmaar toenemende succes van het L.D.S. werd een overkoepelende organisatie wenselijk.  Op 12 september 1996 zag de Stichting Limburgs Dames Schuttersfeest het licht.  De Stichting L.D.S. ziet toe op de naleving van de reglementen tijdens het L.D.S.  Ook ondersteunt ze de organisatoren tijdens de voorbereiding van het L.D.S.
 
Sinds 2001 is het reglementair wel toegestaan om dames op te nemen in het zestal dat schiet op het Oud- Limburgs Schuttersfeest. Of men echter van deze mogelijkheid gebruikt maakt, beslist elke schutterij individueel.

De Ut

Evenals bij het O.L.S. heeft de winnende schutterij van het L.D.S. het recht om het feest het daaropvolgende jaar te organiseren. In navolging van de succesvolle rol die d'n Um speelt op het O.L.S., liet de Stichting L.D.S. door kunstenares Truus Coumans de Ut ontwerpen.  Op 8 mei 1998 werd de Ut voor het eerst uitgereikt aan het winnende drietal van Schutterij Sint-Joseph uit Koningsbosch.
 
Het L.D.S. is te vergelijken met een mini-uitvoering van het O.L.S., omdat niet alle schutterijen vrouwelijke leden hebben en er in elk geval minder vrouwelijke dan mannelijke leden zijn. Nadat dames werden toegelaten om mee te schieten op het O.L.S. daalde het aantal deelnemers verder.  
 
De schietwedstrijd op het L.D.S. verschilt ook, omdat er met drietallen geschoten wordt (en niet met zestallen zoals op een O.L.S.). Het aantal drietallen per schutterij is onbeperkt, terwijl bij een O.L.S. slechts één ploeg mag aantreden. Voor het overige zijn er geen verschilpunten tussen de beide feesten.

Rangschikking

​1992 -  Sint-Agatha Haelen
1993 -  Sint-Martinus Horn
1994 -  Sint-Urbanus Maasniel
1995 -  Oranje Nassau Roermond
1996 -  Sint-Agatha Haelen
1997 -  Sint-Laurentius Bocholt
1998 -  Sint-Joseph Koningsbosch
1999 -  Sint-Sebastiaan Sint-Huibrechts-Lille
2000 -  Sint-Sebastiaan Grote-Brogel
2001 -  Sint-Lambertus Molenbeersel 
2002 -  Sint-Laurentius Bocholt
2003 -  Sint-Amandus Opglabbeek
2004 -  Sint-Lambertus Molenbeersel (verv. door Sint-Agatha Haelen)
2005 -  Sint Antonius Nederweert
2006 -  Sint-Martinus Niel-bij-As
2007 -  Sint-Elisabeth Stokkem
2008 -  Sint-Catharina Beek
2009 - Sint Elisabeth Stokkem
2010 - Sint Monulphus & Gondulphus 1 Maasmechelen
2011 - Sint Elisabeth Stokkem
2012 - Sint Sebastianus Ell
2013 - Sint Harlindis & Rellindis Ellikom
2014 - Sint Sebastiaan Sint Huibrechts Lille
2015 - Sint Michaël Doenrade
2016 - Sint Elisabeth Stokkem
2017 - Sint Agatha Haelen
​2018 - Sint-Urbanus Maasniel
Foto

HOME

AGENDA

UITSLAGEN

CONTACT


Wilt U graag een bericht doorgeven om te plaatsen op deze website ?
Wilt U ons sponsoren en uw logo hier afgebeeld zien ?

Stuur een e-mail naar secretaris@maasenkempen.be.

Foto
Privacy & Cookies policy en Disclaimer
Copyright © 2017-2023
  • Theorie
    • De Bond >
      • Ontstaan en Werking
      • ... als onderdeel van
      • Logo
      • Bestuur
      • Contact
    • De Schutterij >
      • Geschiedenis en Onderdelen
  • Praktijk
    • Agenda
    • Activiteiten
    • Downloads (optochtvolgorde, reglementen, ...)
    • Uitslagen
  • Wie en Wat
    • Leden
    • SjötteBengels
  • Fotogalerij
    • Foto's 2022
    • Foto's 2019
    • Foto's 2018
    • Foto's 2017
    • Foto's 2016
    • Foto's 2015
    • Foto's 2014
    • Foto's 2013
    • Foto's 2012
    • Foto's 2011
    • Foto's 2010
    • Foto's 2009
    • Foto's 2008
    • Foto's 2007
    • Foto's 2006
    • Foto's 2005
    • Foto's 2004